Bányató Vendéglő Székesfehérvár

Szent Donát-kápolna

A Szent Donát-kápolnát 1734-ben szentelték fel, harangjait 1741-ben. A kápolna építéséhez szükséges téglát a városi téglakemencében gyártották.A kápolnában a misét a jezsuiták szolgáltatták, a mindennapi gondozást pedig a remete végezte. Mária Terézia a Székesfehérvári püspökség felállításakor a megszüntetett jezsuita szőlőket a püspökség birtokába adta.A hagyomány szerint, Donát napján, augusztus 7-én körmenetet vezettek ide a Felsővárosból és a Belvárosból is.A kápolnát 1836-ban, 1877-ben és 1921-ben tatarozták, 1923-25 között restaurálták. 1927-ben belsejét Kuczka Mihály fehérvári festővel festtették ki. A Donát-kápolna a felsővárosi, majd 1939-től az öreghegyi plébániához tartozott. A kápolnában az utolsó misét Kisteleki Antal öreghegyi lelkész mondta 1944. december 14-én. A második világháború alatt lőszert tároltak benne, amely felrobbant. Helyén sokáig csak egy kőkereszt és egy harang nélküli harangláb állt, jelezve helyét. 1994-re Schultz István tervei szerint újra felépítették, augusztus 7-én dr. Takács Nándor székesfehérvári megyés püspök szentelte fel. Ma már minden szombaton tartanak itt misét.

 

Bory-vár

A Bory-vár egy különleges, változó művészi színvonalú épületcsoport, amelyet Bory Jenő (1879–1959) építész, szobrász épített és díszített Székesfehérvárott az Öreghegyen. 1923-tól az építész haláláig épült. Ma múzeum. Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a pallér, a kőműves is. A vár kazamatájától a kilátótornyokig 30 méter a magassága. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. Érdekesség, hogy a vár alapanyaga beton, amely anyag alkalmazásában úttörő volt.

 

 

Az Aranybulla-emlékmű a Csúcsos-hegyen

Az Aranybulla-emlékművet 1922-ben emelték a Csúcsos-hegyen, mivel a hagyomány szerint ezen a helyen hirdette ki II. András az Aranybullát. Ez az emlékmű a második világháború alatt megsérült, 1950-ben eltávolították. Helyére 1970-ben egy szovjet tank került (ott állt 1990-ig). Az Aranybulla kihirdetésének 750. évfordulójára készítette Rétfalvy Sándor a mai emlékművet, amit azonban akkor a Budai úton, az új református templom telkén állítottak fel. Az emlékmű 1990. augusztus 18-án került mai helyére.

 

 

 

Millenniumi emlékmű

A város fennállásának ezredik évfordulójára készült el a millenniumi emlékmű, melynek felállítása nagy vihart kavart. Az Öreghegy tetején álló alkotást a körülötte kialakított parkban állították fel 1972. július 15-én. A művet a helybéliek csak „háromágúnak” becézik, s a már több, mint negyvenéves mű látványát is megszokták. Az alatta lévő domb a gyerekek kedvelt téli szánkózó helye lett. Az alumíniumból készült alkotás középpontjából három darab 30 méter magasra nyúló oszlop indul ki, melyeknek 30 tonna a súlya. A kb. harminc méter kerületű gyűrűn – mely közrefogja az oszlopokat – mintegy 120 darab, a régmúlt történelmünk személyiségeiről készült stilizált alumínium dombormű található.

 

(forrás:Öreghegyért Egyesület – Demeter Zsófia: Öreghegy)